Скъпи такси на българските пристанища отблъснаха пасажерските кораби.

13814748311274701_642730029104351_447589950_oЗа наше огромно нещастие държавата отново реши да ни ограничи. Този път обаче ни ощетиха от към туризъм! След като през изминалата вече 2014г. Имаше сериозно присъствие на пасажерски кораби на нашите черноморски пристанища, то през 2015г. това няма да е така.

Круизни компании като Costa, MSC Cruises, Celebrity Cruises бяха с променени маршрути през сезона на 2014 заради кризата в Украйна и това донесе на България приходи от над 1 000 000 евро и то само от пристанищни такси, които круизните превозвачи са заплащали! Стана ясно, че през новия сезон круизните компании са се преориентирали към пристанищата в Истанбул и Кушадасъ заради високите такси в България! Цените ни са с около 20% по-високи в сравнение с други европейски пристанища и това става голям разход за круизните компании плащащи по около 80 000 евро за около 5-8 часа престой.
С това оттегляне от нашите пристанища туризма губи перо, което за голяма част от туроператорите започна да става важно, а именно круизи с отплаване от България!
“Имахме възможност да спестим до 350-400 евро на човек за самолетен билет, хотел и трансфер до пристанището на отплаване” споделя тур оператор, което в най-добрите случаи е Генуа, Барселона, Рим, Савона и др. Тур операторът също казва, че “с отплаване от България имахме по-добра възможност и по-голям шанс да си направи почивка на круиз”.
Сега когато круизните компании се оттеглят независимо кризата в Украйна, България, а и бизнеса ще изгубят от заможните туристи, които посещават нашите пристанищни градове и оставят средно между 50-90 евро на човек, като статистиките за закупуването на злато и диаманти от наши ателиета също не са ниски. Като цяло изводът е всички губят заради това, че институциите не са помислили най-малкото да изравнят цените с останалите европейски пристанища за да имаме всички тези неща, които за сажаление ще пропуснем през сезона на 2015
И все пак за тези, които смятат да усетят магията на круиза им препоръчваме да го направят!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>